GZC DONK

GZC DONK

Frans Berk Erelid

26/06/2019 / 20/04/2024 - Wedstrijdzwemmen

Tijdens het zwemtoernooi in Nordhorn was er even een speciaal moment. Frans Berk stopt na 25 jaar training geven, en werd als dank in het zonnetje gezet. Na verschillende verhalen, anekdotes en overhandiging van cadeautjes, werd Frans verteld dat hij namens het bestuur is gekozen tot Erelid.

Frans is sinds augustus 1993 betrokken bij onze vereniging en is sindsdien een begrip voor menig zwemmer, ouder en trainer. Een goudeerlijke vent met hart voor de zwemmer en de vereniging. Veel van onze huidige senioren (wedstrijdzwemmers, waterpoloërs en synchroonzwemmers) hebben les of training gehad van Frans. 

Vanaf het begin dat hij bij GZC kwam, was hij meerdere keren per week in een zwembad in Gouda te vinden om trainingen te geven. Vaak kwam hij direct uit zijn werk en moest nog eten na de training. Daarnaast begeleidde hij in het weekend wedstrijden. Soms een paar uurtjes, maar in het geval van NK's ook hele dagen. Hij schreef al die jaren voor wisselende leeftijdsgroepen de jaarplanning en de trainingen. Daarnaast organiseerde hij ook diverse sociale activiteiten zoals het kerstontbijt, een playbackshow, trainingsdagen, trainingskampen, jeugdkampen en Nordhorn. Daarnaast was hij beschikbaar als official en zagen we hem als tijdwaarnemer of kamprechter op de kant. 

Hoewel bij GZC begonnen, heeft hij ook na de fusie een weg gevonden en de samenwerking gezocht en gevonden met steeds weer nieuwe (hoofd)trainers en zwemcommissies. 

Frans ziet zichzelf als een passant in het leven van de zwemmers. Maar gezien zijn lange staat van dienst bij onze vereniging, zijn wij (zwemmers, ouders, trainers en commissieleden) zo langzamerhand passanten voor hem. Hij betekent voor vele zwemmers veel meer dan “alleen maar een zwemtrainer”. Door zijn positieve houding en oprechte interesse heeft hij bij velen een bijzondere plek. Als je goed zwemt, staat je een stralende lach en een high 5 te wachten, als je niet goed zwemt, evt een uithuilschouder, een analyse hoe je de volgende keer wel goed kan zwemmen en een 'je hebt toch je best gedaan, meer kan je niet doen'. Hij zorgde ervoor dat de zwemmers plezier hadden in het trainen en zwemmen, bracht je doorzettingsvermogen bij en zorgde voor een hechte afdeling binnen de vereniging. 

Ook voor de zwemcommissies was hij altijd een prettige gesprekspartner. Door zijn jarenlange ervaring en kennis van de vereniging kon hij helpen in de keuzes die je als commissie soms moet maken. Daarbij heeft Frans altijd het verenigingsbelang en meer specifiek het belang van de zwemmers voor ogen. 

In de afgelopen jaren heeft hij helaas te maken gekregen met fysieke problemen waardoor hij door operaties en hersteltijd soms een aantal weken niet langs de badrand kon staan. Maar dat weerhield hem er niet van om via de mail of whatsapp betrokken te blijven. En vaak was hij weer eerder in het zwembad dan voor zijn herstel wellicht goed was. 

Frans is een begrip voor velen en we vinden het daarom passend dat hij het erelidmaatschap krijgt.