GZC DONK

GZC DONK

Wedstrijden

Bij het synchroonzwemmen zijn er twee soorten wedstrijden.

Techniekwedstrijd

Bij de techniekwedstrijden zwem je 4 figuren voor een jury, waarvoor je punten krijgt. Degene met de meeste punten per leeftijdsgroep/niveau heeft gewonnen. Welke figuren je moet zwemmen wordt geloot en een paar dagen voor de wedstrijd bekend gemaakt.

Uitvoeringswedstrijd

Bij uitvoeringen wedstrijden wordt er een solo, duet of groepsnummer op muziek gezwommen. Een groepsnummer wordt met minimaal 4 en maximaal 8 zwemsters gezwommen (elk meisje minder dan 8 kost echter wel een halve strafpunt)

Diploma's

Bij de aanloopgroep zijn er 5 diploma's: Basishouding, Zeilboot, Balletbeen, Spagaat en Barracuda. Op de wedstrijden zwem je tegen meisjes met dezelfde diploma's. Deze dagen staan ook op de wedstrijdkalender. Pas als je het laatse diploma (Barracuda) gehaald hebt ga je door naar Age I.

Vanaf Age I worden de wedstrijden ingedeeld per leeftijdsgroep. Je zwemt dan tegen meisjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Voor iedere leeftijdsgroep is er een diploma. Die krijg je als je voldoende punten gehaald hebt. Als je te oud bent voor de leeftijdsgroep en je hebt nog geen diploma dan mag je alleen BM (buiten mededinging) aan wedstrijden mee doen om je diploma te halen. Je kunt dan echter geen prijzen winnen.

 

Wij doen ieder seizoen mee aan diverse soorten wedstrijden.

Meerkamp

Dit zijn wedstrijden voor de aanloopgroep. Er wordt in één seizoen drie keer een techniekwedstrijd en één keer een uitvoeringswedstrijd georganiseerd.

Regio

Door de KNZB is Widex GZC Donk ingedeeld in Regio West, samen met de verenigingen  AZC (Alphen a/d Rijn),  BZ&PC (Bodegraven), ZV de Plas (Nieuwkoop), Z&PC Katwijk (Katwijk), WVZ (Zoetermeer), DSZ (Den Haag), en ZV (Westland). De Regio organiseert voor iedere leeftijdsgroep vanaf Age I een techniek en een uitvoeringswedstrijd per seizoen. Dit worden de Regiokampioenschappen genoemd. Meestal worden meerdere leeftijdsgroepen gecombineerd op één dag.

Ook wordt door de regio nog een limietenwedstrijd georganiseerd. Ook bij deze wedstrijd kunnen limieten en diploma’s gehaald worden.

Interregio

Alle regio's van Nederland organiseren vanaf Age I een gezamenlijke landelijke wedstrijd per leeftijdsgroep. Dat is per seizoen één techniekwedstrijd en één uitvoeringswedstrijd.

Synchrobeat / NJK / NK / FRC (Free Routine Combination)

Dit zijn de Nederlandse Kampioenschappen voor de verschillende leeftijdsgroepen:

Synchrobeat

- Age I en Age II

NJK

- Junioren

NK

- Senioren

- Masters

FRC

- Age II t/m Masters

De NJK en Synchrobeat bestaan uit een combinatie van figuren en uitvoeringen. De eerste dag worden de figuren gezwommen. De 12 solisten, 12 duo's en 12 ploegen die hier de meeste punten gehaald hebben mogen de volgende dag de uitvoering zwemmen.

Om mee te mogen doen met het Nederlands Kampioenschap moet je tijdens de techniekwedstrijden van het afgelopen jaar tenminste 2 limieten gehaald hebben. Het vereiste puntentotaal voor een limiet verschilt per leeftijd en kan gevonden worden op http://www.knzb.nl/wedstrijdsport/synchroonzwemmen/kampioenschappen/

De trainsters bepalen aan welke wedstrijden een zwemster meedoet.